Sohbetiniz Sağlık Olsun



 

Antalya Kadın Müzesi ve Prof. Dr. Alihan Gürkan iş birliğinde hayata geçirilen Sohbetiniz Sağlık Olsun projesi kapsamında, erken tanının hayati önem taşıdığı meme kanseri ve belirtilerine karşı bilinçlendirme amaçlı olarak Antalya'nın ünlü kadın isimleri bir videoda buluştu.

Tüm kadınların meme kanseri belirtilerine ilişkin bilinçlendirilmek istendiği sosyal sorumluluk projesi olan video Antalya Kadın Müzesi Twitter, Facebook, İnstagram sosyal medya mecralarında paylaşılıyor. Videoda, Türkiye’de her 8 kadından birinde görülen meme kanserine dikkat çekmek için çeşitli sorular sorularak, kadınlar meme kontrolüne yönlendirildi.

VİDEODA KİMLER VAR
Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Yeliz Gül Ege, Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Dr. Ebru Manavoğlu, Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı Antalya Şube Başkanı Aylin Ayaz Yılmaz, AÜ'den arkeolog Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Oya Uysal, ev hanımı Gül Bilal ve genel cerrah Prof. Dr. Alihan Gürkan kadınlara sesleniyor.

'SOHBETİNİZ SAĞLIK OLSUN'
'Sohbetiniz sağlık olsun' sloganıyla hazırlanan videoda kadınlara şu çağrıda bulunuluyor:
“Daha önce olmayan ve geçmeyen bir meme ağrınız mı var? Renk değişikliği, kızarıklık, morarma mı var? Meme derisinde bir çekilme, çökme mi oluştu? Lohusa olmadığınız halde yeni başlayan bir meme akıntınız mı var? Meme kanseri her kuşakta, ailenizdeki kadınlarda bulunuyor mu? Meme boyutunuzda bir farklılık mı oluştu? Erken teşhis önce hayatınızı, sonra memenizi kurtarır. Meme kanseri belirtilerini dinlediniz. Olağanüstü bir süreçten geçtiğimiz bir gerçek ama meme kanseri Covid'i beklemez, lütfen kontrolleri aksatmayın."

ATAV Başkanı Yeliz Gül Ege, şunları söyledi:
"Covid öncesi başlayan meme kanseri ve erken tanı hayat kurtarır üzerine yoğunlaştığımız Sohbetiniz Sağlık Olsun projesine kuaförler ile başladık, ardından dijitalde projenin daha fazla kitleye ulaşması için, kamu spotu niteliğinde Antalya’nın plakasından yola çıkarak, 7 kadının mesajını paylaştık. Erken tanı uyarısı ile covid döneminde meme muayenelerinin aksatılmaması üzerine tasarladık, bir kadın kurtarabilsek bizim için çok büyük bir faydadır. Antalya’nın sadece deniz, kum, güneş değil, sağlıkla da ön planda olduğunu ortaya koymak adına Antalya Tanıtım Vakfı bünyesinde kurulmuş olan Antalya Kadın Müzesi, bu ve bunun gibi projelere devam edecektir. Bundan sonraki adımda da Antalya’da ki erkeklerle bu mesajlara devam edeceğiz."

DÜNYA VE TÜRKİYE'DE İLK SIRADA
Yapılan bilimsel araştırmalara göre, meme kanseri ve meme kanserine bağlı ölümler hem dünyada hem de Türkiye'de kadınlarda görülen kanser türleri arasında ilk sırayı alıyor. Kadınlar üzerinde yapılan araştırmalarda, 25-49 yaş arası kadınlarda en sık rastlanan kanser türü yüzde 34.4 oranla meme kanseri, 50-69 yaş aralığında ise meme kanseri oranı yüzde 23.9 olarak belirlendi. Kadınların 25-49 ve 50-69 yaş aralıklarında en fazla yüzleşmek durumunda kalabilecekleri kanser türünün meme kanseri olduğu vurgulanıyor. Ülkelere göre mamografi yaptıran kadınların yüzdesine göre 2018 yılı verilerinde, Türkiye'de kadınların yüzde 34.8'inin mamografi yaptırdığı, bu oranın birçok Avrupa ülkesine göre oldukça düşük olduğu da belirtiliyor.







 

Sohbetiniz Sağlık Olsun