BAŞARILARIYLA YOLU AYDINLATAN KADINLAR

BAŞARILARIYLA YOLU AYDINLATAN KADINLAR

Antalyalı 2 kadın girişimci, sağlık ve bakım alanlarında yeniliklere öncülük ederek kurdukları işlerle cesarete ihitiyaç duyan diğer kadınlar için örnek oluşturuyor.

Birçok kadın yeterli eğitim imkanına sahip değilken ya da kariyerini yarıda bırakmak zorunda kalırken, bu yolda ısrar edip başarıya ulaşan örnekler diğerlerinin de önünü aydınlatıyor. Antalya’da bu cesarete sahip olup küçük yatırımlarla yola çıkan ve hedeflerine ulaşan iki kadın girişimci, faaliyet gösterdikleri alanlara da yenilikler getiriyor.

BAKIM HİZMETİNE ÖNCÜLÜK

Cerrahi hemşiresi olarak uzun yıllar görev yapan Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) Başkan Yardımcısı Mukaddes Aksoy, çocuk kulübü açarak adım attığı girişimciliği, yaşlı bakım hizmeti veren kurumlara öncülük ederek sürdürdü. Ömrün uzamasıyla birlikte yaşlı bakımı koşullarının değiştiğini belirten Aksoy, bakıma ihtiyaç duyan yaşlılık hizmetini Türkiye’de ilk kez Antalya’da gerçekleştirdiklerini, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’yla işbirliğiyle palyatif bakım hizmetlerinin yaygınlaşması için çalışma yürüttüklerini ve Türkiye’deki bakım merkezi sayısının 180’e ulaştığını anlattı.

TÜRKİYE’DE İLK OLACAK

Döşemealtı’nda yine bir ilk olacak projeye imza attıklarını belirten Aksoy, kapalı yüzme havuzu, fizik tedavi rehabilitasyonu ve iş atölyelerinin yer alacağı bir sağlık merkezini yakında faaliyete geçirmeyi planladıklarını söyledi. Mukaddes Aksoy, “Avrupa ülkeleri gibi yaşlı bir nüfusa doğru gidiyoruz. Bu konuda belediyelere öncelikle görev düşüyor. Gündüz bakım evlerinin, yaşlı bakım hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerekiyor” görüşünü dile getirdi.

NEPAL’DE EĞİTİM AKADEMİSİ

Nepal’den Türkiye’deki ailelere bakıcı, ev hizmetleri personeli getiren Antalyalı iş insanı Gökçe Okay, yaptığı araştırmalar sonucunda Nepal’de bu sektörün çok gelişmiş olduğunu fark ederek bu ülkeye yöneldiğini ve gidip anlaşmalar yaptığını anlattı.

Okay, “Orada bir eğitim akademisi kurdum. Yasal izinlerin alındığı süreçte personele Türkçe, İngilizce, çocuk psikolojisi, masa düzeni, temizlik materyalleri ve Türkiye’deki alışkanlıklar üzerine eğitim veriyoruz. Ayrıca Antalya’da Nepalce bilen bir direktörümüz var. Kurduğum şirket önce Antalya’ya hizmet veriyordu. Sosyal medyayı yoğun şekilde kullanarak yaptığım tanıtım çalışmalarıyla şimdi Türkiye’nin her yerinden ailelerle çalışarak personel getirmeye başladım” dedi.

ÇOCUK FONU VE YAŞLI BAKIM SİGORTASI

Akdeniz Girişimci Kadınlar Derneği (AGİDER) Başkanı Dr Figen Sayın, temel hedeflerinin kadın girişimciliğini artırmak olduğunu söyledi.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) yaptığı çalışmanın kadın girişimciliğinin önündeki temel engellerin çocuk ve yaşlı bakımı olduğunu gösterdiğini aktaran Sayın, “Türkiye’de hem hükümetler hem de yerel yönetimler düzeyinde bu iki konuya çözümler üretilmeli. Bizim teklifimiz çocuk fonu ve yaşlı bakım sigortası gibi destek paketlerinin geliştirilmesi. Yaşlı ve çocuk bakımı sağlandığında, istihdamdan çıkmak zorunda iş kadınlarının tekrar iş hayatına döneceği de düşünülürse, bu tür adımların ekonomiye ve kadın istihdamına önemli ölçüde etki yapacağı açıktır” dedi.


www.hurriyet.com.tr
BAŞARILARIYLA YOLU AYDINLATAN KADINLAR