KARAR VERİCİLERİNİN YÜZDE 50’SİNİN KADIN OLDUĞU ŞİRKETLERDE...



Girişimcilikleri ile topluma ilham veren kadınlarımızın başarı hikayelerini ve deneyimlerini paylaştığı Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi ‘Ekonomide Kadın Eli’ ana teması ile 28 Nisan Cumartesi günü MEF Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde çoğunluğu kadın dinleyicilerden oluşan yaklaşık 200 kişinin katılımı ile yapıldı.

Zirve’de, girişimciliğin tanımının bir işi daha iyi yapan değil de farklı yapan, risk alan insanlar olduğu ve işi geliştirebilmek gereken sabır, cesaret ve esneklik kabiliyetlerinin kadının doğasına ne kadar uygun olduğunun altı çizildi. Ayrıca geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre karar vericilerinin yüzde 50’sinin kadın olduğu şirketlerde karlılık oranının yüzde 28.7 daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.

İş, siyaset, sivil toplum ve medya dünyasının önde gelen isimleri Sarıyer Belediyesi, MEF Üniversitesi, Daikin ve Hepsiburada.com’un katkıları ile Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneği (YAPDER) tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi’nde buluştu. Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi Etkinlik Komitesi Başkanı Nil Yıldızalp ve YAPDER ile EGD Başkanı Celal Toprak’ın hoş geldin konuşmaları ile başladı. Kadının sesinin hem dünyada hem ülkemizde artık daha çok çıktığını söyleyen Etkinlik Komitesi Başkanı Nil Yıldızalp, “Son yıllarda daha da artan kadın şiddetine dur demek için kadının ekonomik bağımsızlığını kazanması çok daha önemli. Fedakar ve üretken Türk kadınları yüzde 53 oranında hem iş yaşamında hem de ev yaşamında olmakta kararlı olduklarını söylüyorlar. Dünya kadınlarına baktığımızda bu oran yüzde 41’e düşüyor. İşte Türk kadını her yönüyle bu kadar güçlü ve kararlı” dedi.

Bugün başlarsak, gelecek 10 yılda dünyadaki tabloda bizden de şirketler olabilir…
MEF Üniversitesi Maslak Kampüsü’nde Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi’ne evsahipliği yapan Rektör Prof.Dr. Muhammed Şahin, konuşmasına ülkemizin bilim ve teknolojide dünyanın neresinde olduğuna dair fotoğrafı çekerek başladı ve Türkiye’nin içinde bulunduğu girdaptan kurtulması için yapması gerekli formülü verdi. Dünyaya ileri teknoloji satışında gerilerde kaldığımızı belirten Şahin, “Henüz treni kaçırmadık. Bugün dünyada Apple, Oracle, IBM, Google, Facebook gibi 236 adet global unicorn şirket var. Bunların hepsi 2009’dan sonra kuruldu. Yani 10 yıl önce bu şirketlerin hiçbiri yoktu. Bundan kısa süre önce en büyük şirketler enerji şirketleriyken, bugün bilişim şirketleri ön planda. Demek ki umutsuzluğa kapılmadan çalışmaya bugün başlarsak, gelecek 10 yılda dünyadaki tabloda bizden de şirketler olabilir. Bunun için İstanbul’da bir teknoloji üssü şehri kurulmalı ve birbirini destekleyen mekanizmalar oluşturulmalıdır. Sonrasında ise ilk etapta dünyadan 10-150 bin AR-GE personelinin ülkemize gelmesini sağlayacak bir proje başlatılmalı” dedi.

Katılımcılıkta kadının yeri nerede ve ne kadar?..

Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi’nin destekçisi Sarıyer Belediyesi Başkanı Şükrü Genç, “Kadının yaşamın içinde olması ifadesi benim içimi acıtıyor. Ben azınlık ve engelli ifadesine de çok karşıyım. Kadın ve erkeği konuşmak da yanlış. Bana göre konuşulması gereken yaşam ve yaşamın içinde herkes” dedi. Kadının iş yaşamından koptuğu zamanın özellikle çocuk sahibi olduğu dönem olduğunu belirten Genç, “Kadın yuvasını da kursun çocuğunu da doğursun. Ama ya sonra, işte soru işaretleri burada başlıyor. Kadınlarımızın mutlaka üretim anlamında sürecin içine dahil olması gerekiyor. Herkes çok yoğun şekilde sürdürülebilirlikten bahsediyor. Aslında sürdürülebilirliğin anlamı çok karıştırılıyor, bir süreklilik devam etme anlamında da kullanıyoruz. Oysa sürdürülebilirliğin temel kriteri katılımcılık. Ne dedik, nüfusumuzun yarısı kadın. Peki bu katılımcılıkta kadının yeri nerede ve ne kadar? Biz problemi ancak kadının yaşamın her alanında olması ile çözeriz” dedi.

Girişimciler, bir işi daha iyi yapan değil de farklı yapan, risk alan insanlar...

Ekonomide Kadın Eli sloganı ile düzenlenen Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi, Sarıyer Belediyesi Teknik Başkan Yardımcısı Sevgi Atalay’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Girişimci Kadın Dernekleri ve Kadın Odaklı Kuruluşlar Oturumu ile devam etti. Gayrimenkulde Kadın Liderler Platformu (GKLP) Danışma Kurulu Başkanı Av.Pınar Ersin Kollu, Girişimcilik Ekosistemi Derneği (GED)Başkanı Esra Özden ve Hepsiburada Girişimci Kadınlar Proje Koordinatörü Duygu Aktaş’ın konuşmacı olduğu oturumda toplumsal cinsiyet rolleri üzerinde duruldu. Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) ve YAPDER Başkanı Celal Toprak’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Kadın Girişimcilik ve Sürdürebilirlik başlıklı ikinci oturumda, Enerji Verimliliği Derneği (ENVER) Genel Sekreteri Yeşim Beyla, Urban Land Instutitute (ULI Türkiye) Yönetim Kurulu Üyesi Ayşe Hasol Erktin ve Daikin Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Neslihan Yeşilyurt konuşmacı olarak yer aldı. Oturumda Türkiye’nin kadın istihdamı konusunda çok geri kaldığının altının çizildi ve yapılan bir araştırmaya göre karar vericilerinin yüzde 50’sinin kadın olduğu şirketlerde karlılık oranının yüzde 28.7 daha yüksek olduğuna dikkat çekildi.
Kadın Girişimciliğine Destek Zirvesi kapsamında düzenlenen törenle topluma rol model olmuş, ilham vermiş kadınları teşvik etmek üzere Yaratıcılık, Sosyal Girişimci, Proje Geliştirme, Turizm, İklim Elçisi, Anadoluda Değer Yaratma, Yönetimde Başarı, Sivil Topluma Katkı, İletişim, Kadın Siyasetçi, İnsani Gelişmişlik, Yurtdışında Değer Katan, Sanat, Rol Model, Uzmanlaşma ve Markalaşma ile Büyük ödül kategorilerinde ödüller verildi.


www.denizligazetesi.com
KARAR VERİCİLERİNİN YÜZDE 50’SİNİN KADIN OLDUĞU ŞİRKETLERDE...