Mühendislik erkek mesleği değil

Ford Otosan’ın 'Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi' son iki senedir tüm Türkiye’de “Mühendislik erkek mesleği değildir” diyor. 64 ilde yaklaşık 14 bin öğrenciye ulaşan projenin hedefi ülke sanayisine daha fazla kadın mühendis kazandırmak.

'Mühendislik erkek mesleği değil'

Türk Dil Kurumu’na göre “mühendislik” kelimesinin sözlük anlamını şöyle: “İnsanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimse.” Ne yazık ki ülkemizde, mühendislik kadınlar için dezavantajlı olarak değerlendirilen meslek gruplarının başında geliyor. Başta otomotiv olmak üzere özellikle makine, endüstri, elektrik- elektronik gibi mühendislik dalları için istihdam yaratan sektörler büyük bir çoğunlukla erkek çalışan tercih ediyor.

Koç Holding’in “Ülkem için toplumsal cinsiyet eşitliğini destekliyorum” projesi kapsamında Ford Otosan tarafından hayata geçirilen Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi de iki sene önce tam bu noktada devreye girdi ve “Mühendislik erkek mesleği değildir” dedi. “Kadından mühendis bal gibi olur” dedi.

386’sı kız öğrenci olmak üzere 13 bin 854 öğrenciye ulaştı

Uçan Süpürge Kadın İletişim ve Araştırma Derneği ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde gerçekleşen projenin hedefi, Türkiye’nin 81 ilinde toplumsal cinsiyet eşitliği kavramını anlatarak, mühendislik mesleğini seçen kadın sayısını arttırmak ve ülke sanayisine daha fazla kadın mühendis kazandırmak olarak belirlendi. Ford Otosan’ın bu projeyi yaratmasının nedeni ise iş başvurularında kadın mühendis oranının düşüklüğüydü.

Ford Otosan bu süreçte şu noktayı sürekli olarak vurguladı: Öncelikle, kadınlar ve erkeklerin yapabileceği işlere yönelik kalıp yargıların ortadan kaldırılması gerekiyor.

Çünkü bu kalıp yargılar, kadınların sıklıkla evdeki sosyal bakım sorumluluklarının devamı olan hemşirelik, öğretmenlik gibi meslekleri seçmelerine neden oluyor.

Çünkü bu kalıp yargılar, kadınların, mesleki gelir ve statüye erişimde erkeklerle ile aynı fırsatlara sahip olmasını engelliyor.

Çünkü bu kalıp yargılar, cinsiyetlere sözde özellikler yakıştırarak, bireylerin işgücünde konumlandırılmasını olumsuz etkiliyor.

24 ay sürecek olan Bal Arıları Mühendis Oluyor Projesi bugüne kadar 64 ilde 8 bin 386’sı kız öğrenci olmak üzere 13 bin 854 öğrenciye ulaştı. Cinsiyet eşitsizliğinin ekonomik kalkınmanın önündeki en büyük engellerden biri olduğuna dair farkındalık yaratmaya çalıştı. Bunun yanı sıra, proje kapsamında Ford Otosan’ın gönüllü mühendisleri 81 ilde rol model olarak mühendislik mesleğini ve deneyimlerini öğrencilere, öğretmenlere ve öğrencilerin ailelerine aktarmaya devam ediyorlar.

YÖK’ün 2015 istatistiklerine göre, Türkiye’de mühendislik fakültelerinde öğrenim gören erkek öğrenci sayısı 182 bin civarındayken, kız öğrenci sayıs 72 binlerde. Fark çok büyük.

23 Haziran, yani bugün, tüm dünyada Uluslararası Kadın Mühendisler Günü olarak kutlanıyor. Biz de “bal arıları”na cesaret verelim. Çünkü onlar, mesleklerin cinsiyetinin olmadığını kanıtlayacaklar ve Ford Otosan’ın altını çizdiği gibi, “gelecek kadınların ellerinde yükselecek.”

www.dunya.com

Mühendislik erkek mesleği değil